Hej, Monica heter jag och det är jag som driver den här verksamheten i mitt hem, på Djurö, i Stockholms skärgård. Jag började arbeta som kommunal dagbarnvårdare (dagmamma) år 1989 och 2011 tog jag beslutet att fortsätta arbeta som dagmamma, fast i enskilt regi. Så numera är jag en privat dagmamma och driver en pedagogisk omsorg (ett familjedaghem) som det numera heter. (Den 1 juli 2009 ersattes begreppet familjedaghem med pedagogisk omsorg i skollagen.)

Förutom att jag har 22 års erfarenhet gällande arbete med barn, så är jag utbildad barnskötare och har själv 4 barn som nu är vuxna. 

Lite om hur jag bor:

Jag bor i ett radhus/kedjehus (ett stenkast ifrån Djurö skola) med en ganska stor baksida med bra staket runtom. Innomhus har vi 2 inredda rum på nedre botten som vi kallar för lekrum. Och där finns nog allt man kan tänka sig och lite till. :) Det finns en mängd olika leksaker, bilar, tågbanor, mega blocks, duplo, dockor, docksäng, dockkläder, utklädningskläder, väskor m.m. I ena rummet har vi ett litet större bord med stolar och i det andra mindre bord och stolar, där dom kan duka och laga mat med leksaksköket och alla möjliga tillbehör som finns. Vi har en liten mysig soffa som man kan krypa upp och läsa en bok i eller bara sitta och mysa i. 

Och förutom alla dessa leksaker så har vi otroligt mycket inom "pyssel kategorin". Och dom sakerna förvarar vi högre upp och i skåp, dels för att vi använder det tillsammans och under uppsikt just för att vi har barn i blandade åldrar. Vi har många spel och pussel, allt från knopppussel till familjespel, vi har mängder med pärlor, målarfärger, vi har Brio byggsatser, nopper, smålego, plusplus etc etc. Och vill dom lite större barnen tex sitta med smålego, ja då får dom sitta på en stor mjuk matta inne på kontoret och där sitter en barngrind för så inte våra mindre barn kan få tag och exempelvis stoppa i munnen.

Lite om hur vi har det på baksidan:

Vi har en stor altan med bord och stolar, grill så möjlighet att kunna sitta utomhus och äta lunch/mellis finns. Det finns en stor sandlåda med massor av olika sandleksaker, allt från spadar, hinkar, till formar och fordon.  Vi har en mysig lekstuga, inredd med bord och stolar, vi har flera dockvagnar, en mindre studsmatta med skyddsnät runt, det finns flera trehjulingar, bobbycars, rutschkana och en jätte rolig liten gungbräda som kan rotera. 

Under sommarhalvåret då solen står högt så har vi en stor parasoll som vi fäller ut för mer skugga över tex sandlådan, sen en stor markis över altanen, vi har lektält, vi har vattenbanor m.m.

Och vi kan också tillägga att barnen aldrig vistas själva utomhus, inte ens på baksidan, vi är alltid med.

Och runtomkring så har vi tillgång till stora grön och skogsområden och vi har gångavstånd till flera olika lekplatser.

 

Förskoleavgiften sköts av Värmdö kommun och det är precis samma taxa här som där, avgiften betalas in till kommunen som en vanlig räkning.